Reageer !

Wil je je mening kwijt over iets dat je las op deze website ?
Wil je een ervaring in onze parochie met anderen delen ?
Laat hier dan een reactie achter !
Let wel op: alle reacties worden nagelezen door een moderator alvorens ze hier verschijnen. Anonieme reacties publiceren we sowieso niet.

Voor concrete vragen – die je allicht niet met de rest van de wereld wil delen – neem je best contact op met het parochiesecretariaat.


Reacties

Reageer ! — 50 reacties

 1. Gisteren werden de relieken van de Heilige Theresia van Lisieux plechtig onthaald in het Karmelietessenklooster aan de Rosier in Antwerpen.
  De glazen kist werd door 6 mannen binnengedragen, 3 daarvan waren leden van onze parochie.

   • Moest Pater Herman Hellings overlijden en u hebt weet daarvan, zou ik het fijn vinden daar bericht van te ontvangen, uiteraard wens ik hem nog blije jaren toe

 2. Vanaf nu kan je een nostalgisch artikel lezen en ook bekijken over “Mortsel-LUITHAGEN, de kleinste karmelietengemeenschap” op mijn openbare Facebook-pagina “Aspecten van het katholieke leven in Temse en elders”. Een weerzien met hoe het ooit was, rijkelijk geïllustreerd met oud en van tijd zeer zeldzaam materiaal.
  Mijn vader Henri was er lid van het zangkoor, bestuurslid van de Bond vh H.Hart en onthaalmedewerker in het klooster.

 3. Hoe komt het dat de klokken ook uitgebreid luiden om kwart na het uur en niet enkel op het uur zelf?

  • Kerkklokken dienen niet enkel om de tijd aan te geven, maar ook – en vooral – om de gelovigen op te roepen tot deelname aan de liturgie. Zo wordt er bv. op zondag om 10u15 geluid in functie van de eucharistie om 10u30.

 4. In zijn vergadering van 23 januari heeft de Kerkraad afscheid genomen van Jozef Van Hove die bijna 30 jaar penningmeester is geweest. Hij kreeg de titel van ere-penningmeester.
  In september 2022 kreeg hij hiervoor al het diploma en het ereteken vanwege Bisschop Johan Bonny.

  • De parochiale tweedehandsboekenmarkt was een initiatief dat liep van 2011 tot 2017. Wij kunnen u hier dus helaas niet meer mee helpen.

 5. Hallo,

  leuk om eens op de website te kijken. Ik heb (meest) goede herinneringen aan de kerk als misdienaartje en parochiaan. Pater Pastoor, Colla, Egidius, Pol, vooral Theodoor, eenn ijdele Isidoor, de bijeenkomsten van de acolieten met de Marc Van De Looverbosch in het klooster, ‘bakstenen voor god’, de missiepreken (zusterke over ‘building kiekenkot’), stampvolle kerk en vooral leerde ik er zingen en van muziek houden (en later als orgelist, koorleider en zangleider). In de winter dienden we in de winterkapel en we speelden in de ‘Patershof’ in de zomervakantie. We zaten er in de scouts 32 St. Albertus, voetbalden achter de hof en gingen drie keer per week om boeken in de bibliotheek van het parochiehuis waar ook Bob Davidse wel eens op bezoek kwam. Voor 25 frank dienden we een begrafenis. Zelf speelden we ook miske …. de band is altijd gebleven. Ik woonde in de H. Kuypersstraat.

  • Ik herken heel wat van het vertelde. Luithagen ligt me nog steeds aan het hart. Heb jij foto’s van wat er zich daar afspeelde: kerk, verenigingen als de Bond vh H. Hart, parochiehuis, processies enz.? Dan kunnen we eens samenkomen.

 6. De driejaarlijkse verkiezingen voor de leden van de Kerkraad (vroegere Kerkfabriek) betekende het einde van het mandaat van Leopold Eggers, Aldona Kuczynska en Marc Van den Sande. Omwille van zijn gezondheidsproblemen diende Leopold te verhuizen naar het Woonzorgcentrum Ruytenburgh in de Floraliënlaan en verkoos hij zijn mandaat niet te verlengen. Wij danken hem oprecht voor zijn lidmaatschap en wensen hem een zalige tijd in zijn nieuwe woonst. Aldona en Marc werden herkozen en in de plaats van Leopold komt Jan Meesters ons vijftal vervoegen. Hem heten we hartelijk welkom.

 7. Graag had ik meer vernomen over 24 en 25 december, over de liturgie, een latijnse mis met kerkgezangen of zeer eenvoudig?

  Is er ook een liturgie in de wintertuin? Zo ja en wanneer?

  Beleefde groeten, Van Eycken?

  • U vindt tijdstip en locatie van alle liturgie in de agenda van onze website.
   Wat de Kerst betreft, is er een vigilie op de vooravond in de tuinkapel, en een hoogmis (met o.a. Gregoriaanse gezangen) op kerstdag in de kerk.

 8. In uw info over de goede week is er een vergissing denk ik, er staat namelijk iets over wij willen samen vieren het breken van het WOORD, ik denk dat dit het brood moet zijn. Indien ik het fout gelezen heb, sorry.
  vriendelijke groeten

  • De woordspeling “het woord breken” is bewust gekozen. Net zoals het brood gebroken moet worden om het te kunnen delen, moet ook het woord tijdens de eucharistie “gebroken”, t.t.z. uitgesproken en toegelicht worden om het volwaardig te kunnen ontvangen.

 9. Hallo

  Ik weet niet wie ervoor zorgt, maar op jullie website vind ik altijd snel de info die ik nodig heb. Meestal zijn dat de uren van de eucharistievieringen. Dank u wel.

 10. Beste

  Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Heilige Edih Stein overleden is. 
  Onze school, het Sint-Janscollege uit Sint-Amandsberg, is een deel van de Edith Stein  scholengemeenschap uit Gent.

  We willen onze leerlingen al een tijdje iets meer vertellen over deze eigentijdse en inspirerende figuur.
  Deze trieste verjaardag lijkt ons een mooie aanleiding.

  We plannen een lessenreeks over haar, willen ook graag haar eren in Keulen en Echt maar zouden ook graag haar zichtbaar aanwezig stellen in onze school.

  Daarvoor zijn we op zoek naar posters of andere afbeeldingen van haar. 
  Hebt u enig idee waar we deze kunnen vinden?
  Ook andere bruikbaar matreaal is natuurlijk welkom.

  met vriendelijke groet voor u en alle leden van uw gemeenschap

  Peter Parmentier
  Leraar Godsdienst
  Sint-Janscollege 

 11. Zondag 18 juni ontdekt Sint-Theresia de Maria’s in Oud-Berchem.
  Samenkomst aan de ingang van de Sint-Willibrorduskerk.
  Vertrek om 14 uur stipt voor een wandeling van enkele kilometer met diverse halten.
  De wandeling wordt uitvoerig beschreven in Kerk & Leven van 3 mei op pagina 13 onder de titel “Maria’s boven in Berchem”.
  Onze gids is Edwin De Cleyn, districtsschepen voor o.a. erfgoed.
  Rond 16 uur sluiten we af met een drankje.
  Inlichtingen bij Robert Janssens (03/440.45.32) & Jos Arren (03/295.61.70)

 12. Liesbeth Homans, Vlaams minister voor binnenlands bestuur heeft op 29 juni 2016 de subsidiëring goedgekeurd voor de vernieuwing van de verwarmingsinstallatie van de kerk.

 13. De muziekvoordracht door Willem Van de Weerd op 18 augustus was bijzonder interessant.
  Willem bewees een echt muziekpedagoog te zijn. De afwezigen hadden heel veel ongelijk.
  Hopelijk komt er vlug een vervolg.

 14. Kerkraadslid Leopold Eggers heeft de voorbije weken de grafsteen van de Paters Karmelieten op het Kerkhof van Berchem gereinigd en terug toonbaar gemaakt. Proficiat en dank daarvoor.

 15. PINKSTEREN

  LIEVE GOD…
  Moge Uw Heilige Geest
  Ons aansporen…
  Als wij Uw opdracht en uw Liefde en de beloften…
  dreigen te vergeten
  Moge Uw Heilige Geest
  Onze gedachten verfrissen
  Uw wijsheid en uw goedheid
  Uw Liefde en Trouw
  ons Licht geven wanneer wij verdwalen.
  t.a.

  • was dat pater Egidius MAHIEU dat was mijn oom wij de familie woont in Kuurne, was de naam van Uw grootmoeder Esther

 16. Twaalf maanden lang!
  Elke daggeraad
  beseffend wat voorbij is
  schept nieuwe kansen
  schenkt vertrouwen.
  Vrij van verdriet
  stralend van geluk
  in vriendschap en liefde
  TWAALF maanden lang
  met Gods zegen mogen ervaren
  in kleine dingen van elke dag
  in …2015!

  Een gezegend jaar!

 17. Leopold Eggers uit de Hendrik Kuijpersstraat in Mortsel werd in de vergadering van de Kerkraad van 16 september verkozen tot lid van onze Kerkraad.
  Hij vervangt Emma van der Kaden die in maart ontslag nam.
  Wij danken Emma voor haar gewaardeerde aanwezigheid en inzet, danken Leopold voor zijn kandidatuur en verwelkomen hem van harte in onze raad.

 18. Zondag 10 augustus heb ik een loopwedstrijd gelopen te Brasschaat. In de gietende regen. Een kilometer voor de aankomst werd ik ingehaald door iemand. Ik finishte 20 seconden na deze man. Hij deelde mij een oprechte proficiat uit wat getuigt van respect. Ik vond hem een opmerkelijk man. Hij heeft een sterk karakter, je ziet zijn doorzettingsvermogen in zijn aangezicht. Onderweg is hij gevallen, bloedde aan het hoofd, maar zette krachtig door. Thuisgekomen ging ik eens op internet zijn naam “googelen” want op een loopwedstrijd was ik hem nog niet tegengekomen en ik wilde toch weten wie deze man was. Ik kwam tot mijn verrassing op de site van de parochie Sint-Theresia te Berchem uit waar hij, Paul Delmé, de priester is (ik zag zijn foto hier).
  Priesters hebben niet zo’n sportief imago maar deze man maakt duidelijk een uitzondering. Chapeau voor hem dat hij in zijn drukke werkschema de tijd vindt om te lopen. Een voorbeeld voor zijn confraters!!

 19. IN DE TUINKAPEL,WAAR OOK DE GLANS AANWEZIG IS BIJ DE ALLEDAAGSE DINGEN!

  Misschien hebben wij vandaag, zomaar te midden van de gewone dingen, ervaringen beleefd, door de “Eucharistie, het morgen gebed of de vespers”,die de horizon van ons leven hebben opengetrokken naar de grote werkelijkheid”Tekenen van de steeds aanwezige God” waar wij elke dag aanwezig kunnen zijn in onze tuinkapel,waar wij ook een oase van STILTE,vriendschap en liefde ervaren, door het woord van het evangelie,als een mosterdzaadje….Kijk maar rond, onze tuinkapel!

 20. VRAGEND EN HOPEND.
  Denkend aan zoveel dingen die men gaf en die men kreeg,
  aan ‘t verdriet dan men verzweeg dat vanouds is en van mensen.
  Vragend naar de STILLE WENSEN VAN VREDE en oprecht geluk, durven dromen dat men morgen de HEMEL in de mensen vindt.
  Zo wordt vast het nieuwe jaar de aanzet voor de nieuwe tijd die steunt op echte waarden.
  Geluk in duizend kleine dingen en een hart vol van vrede !

  ZALIGE KERST EN EEN GEZEGEND JAAR voor iedereen!

 21. Ik woon nu aan de kust maar het gebeurt dat ik plaatsen opzoek die van betekenis waren in mijn jonge jaren. Zo ook St Theresia Luythagen…de ochtendmissen voor we naar college gingen…de Chiro…paters Theodoor, Isidoor, Egidius, Michaël…bij het aanblik van de plakkaat ‘Te koop/Verkocht aan het Conventsgebouw was mijn verbazing groot: des te meer omdat er hier op deze webstek nergens gewag wordt van gemaakt.

  • Een groot deel van het klooster werd enkele jaren geleden verbouwd tot 15 kloosterloften die elk afzondelijk werden verkocht (zie bv. http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G8L14B42A). Het plakkaat dat momenteel aan de gevel hangt, betreft de (her)verkoop van één van deze loften. Deze privé-immobiliën-kwestie heeft bijgevolg niets met de parochie te maken, wat verklaart dat er op deze webstek geen gewag van gemaakt wordt.

 22. PROFICIAT aan de maker van deze website!!!
  Heel mooi gedaan, mooie layout en heel overzichtelijk!!!!
  Schitterend, om alles nu te volgen, wat er in onze parochie te doen is.
  Marc, super van U om dit te verwezenlijken!!!!!!!

 23. PROFICIAT!
  voor de nieuwe look,en zeker voor de rijke inhoud.
  Ook voor de nuttige informatie van verschillende diensten en gebedsmomenten…
  de Psalmen die wij samen zingen, geven me kracht en moed.Ik raad iedereen aan om mee te komen luisteren en ervaren en zo een nieuw beging te laten stromen binnen in jou voor 2013!

 24. Aangename ontdekking ,we volgen van op afstand,het kontakt met de Theresiaparochie
  is steeds positief.Met dank voor Uw inspanningen.

 25. Ook ik wil jullie proficiat wensen. En nu ga ik de website meer bekijken dan vroeger.
  Dag Marc, bedankt voor het werk dat je gepresteerd hebt.

 26. Hartelijk Proficiat aan de mensen die de website een verfrissend effect hebben gegeven!

  Ik heb hierdoor onder andere ook de levenswandel kunnen ontdekken van Pater Paul Delmez, die de zaterdag dikwijls de mis opdraagt in mijn parochie “de Verrezen Heer”. Ik ben altijd geboeid geweest door levensverhalen (cfr.Pater Jos Rymen).

  De kalender vind ik ook heel vernieuwend en interessant!

  Ik heb een kopie in papier gedaan van een aantal bladzijden voor mijn moeder. Ik ben benieuwd op haar reactie!

 27. Hartelijk gefeliciteerd met jullie nieuwe website. Jullie mogen er fier op zijn!
  Ik hoop dat de jongeren en kinderen door deze frisse website te lezen zich meer en meer bewust worden dat je in het leven een kracht nodig hebt om zinvol door het leven te gaan, en dat vind je in het geloof. Ik heb vast en en zeker deze kracht gevonden in de Heilige Theresia. Zij geeft me levensvreugde.
  Zij geeft mij de kracht om door te gaan in minder goede dagen. Ik geloof in haar goedheid en dat liefde geven aan de mensen van je een echte mens maakt.

 28. Een hele tijd was er de ‘tijdelijke website’… zo lang dat ik het idee kreeg dat ze een eerder definitief karakter begon te krijgen. Niet dus…en tot mijn grote vreugde. De huidige splinternieuwe website van parochie en klooster vind ik schitterend. Een dikke proficiat aan de makers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *